LinkedIn

Ιστότοπος: Πλατφόρμα Διαδικτυακών Μαθημάτων LEARN του ΕΑΠ
Μάθημα: Συνεργασία και διεπίδραση μέσω ΤΠΕ
Βιβλίο: LinkedIn
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Saturday, 20 April 2024, 3:45 PM

1. Εισαγωγή

Το LinkedIn είναι το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο. Ο σκοπός του δεν είναι απλώς η εύρεση φίλων, όπως γίνεται σε άλλα δημοφιλή δίκτυα, αλλά η δημιουργία ενός επαγγελματικού προφίλ που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αναζητήσει νέες θέσεις εργασίας, να επικοινωνήσει με επιχειρήσεις ή στελέχη επιχειρήσεων και να συμμετέχει σε συζητήσεις ομάδων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ως «μία πλατφόρμα εταιρικής πρόσληψης» ενώ συχνά του αποδίδουν τον όρο "online βιογραφικό".

Στις ακόλουθες ενότητες περιγράφονται η δημιουργία λογαριασμού, η προσθήκη προσωπικών πληροφοριών για το «χτίσιμο» ενός πλήρους επαγγελματικού προφίλ και η αναζήτηση φίλων.

2. Δημιουργία λογαριασμού

Για να συνδεθείτε στο LinkedIn χρειάζεται να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό.

Βήματα διαδικασίας λογαριασμού

3. Επεξεργασία προφίλ

Ποιες είναι οι πληροφορίες που απαιτούνται για να θεωρηθεί πλήρες και ολοκληρωμένο ένα προφίλ;
  • Επικεφαλίδα (Headline): Εμφανίζεται κάτω από το όνομα και πρόκειται για μία γραμμή που περιγράφει το αντικείμενο εργασίας σας και την εταιρεία σας , εάν εργάζεστε. Αλλιώς μόνο την επαγγελματική σας ιδιότητα
  • Φωτογραφία προφίλ: Πολύ σημαντικό στοιχείο. Χρειάζεται μία επαγγελματική φωτογραφία, όχι με φίλους ή με παρασκήνιο που αποσπά την προσοχή. Μία σοβαρή και ταυτόχρονα χαμογελαστή σας φωτογραφία
  • Τρέχουσα θέση εργασίας: Την τρέχουσα θέση εργασία σας και τον οργανισμό που εργάζεστε
  • Τοποθεσία: Τόπος τρέχουσας διαμονής
  • Περίληψη: Αρχίζει με μία σύντομη περιγραφή της τρέχουσας θέσης εργασίας, των θεμάτων που έχετε υπό την ευθύνη σας και των επιτυχιών σας. Μπορείτε να αναφερθείτε γενικά στην εμπειρία σας στον εργασιακό τομέα καθώς και στην εκπαίδευσή σας ενώ συνιστάται η χρήση επιθέτων που θα προσελκύσουν έναν εργοδότη να κοιτάξει το βιογραφικό σας, όπως «οργανωτικές ικανότητες που επιτεύχθηκαν μέσω της συμμετοχής σε ομάδες εργασίας…»
  • Φωτογραφία παρασκηνίου: Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Καλό είναι να απεικονίζεται κάτι σχετικό με τη θέση εργασία σας
  • Επαγγελματική εμπειρία: Όπως στο βιογραφικό έτσι και στο προφίλ προσθέτετε την επαγγελματική σας εμπειρία τονίζοντας ίσως τα επιτεύγματά σας και τις θέσεις ευθύνης σας
  • Εκπαίδευση: Η εκπαιδευτική σας πορεία είναι επίσης από τα σημαντικά στοιχεία. Μην παραλείψετε να προσθέσετε και το βαθμό του πτυχίου σας καθώς και το σχολείο και τα Ιδρύματα από τα οποία αποφοιτήσατε. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο LinkedIn να σας προτείνει συνδέσεις που πιθανόν να είναι συμφοιτητές σας.
  • Δεξιότητες και Εγκρίσεις (Endorsements): Δεξιότητες που έχετε αποκτήσει από την επαγγελματική και εκπαιδευτική σας εμπειρία. Οι φίλοι σας μπορούν να εγκρίνουν-συμφωνήσουν (endorse) ότι έχετε τις συγκεκριμένες δεξιότητες. Είναι σημαντικό οι εγκρίσεις για τις δεξιότητές σας να προέρχονται από άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες. Π.χ. είναι πιο αξιόπιστο ένας Μηχανικός Η/Υ να εγκρίνει έναν άλλο Μηχανικό Η/Υ για τις γνώσεις του πάνω στην ανάλυση δεδομένων από ότι να το εγκρίνει ένας φιλόλογος ή γιατρός
  • Συμμετοχή σε ομάδες (Groups): Αναζητήστε ομάδες σχετικές με τα επαγγελματικά σας ενδιαφέροντα και γίνετε μέλη. Η συμμετοχή σε ομάδες ενισχύει το δυναμικό δικτύωσης και έχει αποδειχθεί ότι είναι 5 φορές πιο πιθανόν να δει κάποιος το προφίλ σας εάν είστε ενεργός σε ομάδες. • Συνδέσεις – Επαφές (Connections): Χτίστε το δίκτυό σας βρίσκοντας φίλους, συναδέλφους, άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Εν συνεχεία, το LinkedIn, βλέποντας τις επιλογές σας, θα αρχίσει να σας προτείνει άτομα που πιστεύει ότι μπορεί να σχετίζεστε
  • Συστάσεις (Recommendations): Οι συστάσεις γράφονται από άλλα μέλη του LinkedIn και φαίνονται στο προφίλ σας. Είναι ένας σπουδαίος τρόπος να πιστοποιήσετε την εμπειρία σας. Προτείνονται δύο συστάσεις για κάθε θέση εργασίας

 Πώς συμπληρώνονται όλα αυτά τα στοιχεία ωστόσο;

Οι επόμενες δύο υποενότητες παρουσιάζουν τα βήματα για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και του δημόσιου προφίλ σας

3.1. Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

Βήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων

Μπορείτε να παραβλέψετε κάποιο πεδίο και να το συμπληρώσετε κάποια άλλη χρονική στιγμή ακολουθώντας τα εξής βήματα:

3.2. Επεξεργασία δημόσιου προφίλ

Τελειώνοντας με τις ρυθμίσεις του προφίλ, είναι σημαντικό να ορίσετε ποια πεδία θα εμφανίζονται δημόσια, όταν κάποιος σας αναζητά. Επειδή ο στόχος είναι να σας βρίσκουν εταιρείες, δεν προτείνεται να το έχετε κλειδωμένο.

Βήματα επεξεργασίας δημόσιου προφίλ

Σημείωση:

Στη σελίδα του προφίλ σας, στην μπάρα διευθύνσεων υπάρχει το URL σας. Αυτό χρειάζεται να είναι εύκολα αναγνώσιμο και μοναδικό. Το LinkedIn από μόνο του αποδίδει κάποιους χαρακτήρες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε ευανάγνωστα κείμενα. Προτείνεται να διατηρείτε σταθερό το www.linkedin.com/in/ και εν συνεχεία να γράφετε το όνομα που έχετε χρησιμοποιήσει με πεζούς λατινικούς χαρακτήρες. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται το πεδίο που μπορείτε να κάνετε αυτή την τροποποίηση.

4. Δραστηριότητα

Δραστηριότητα 
Δημιουργήστε λογαριασμό στο LinkledIn και περιηγηθείτε στην αρχική σας σελίδα. Επεξεργαστείτε το προφίλ σας και συμπληρώστε όλα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να σας εμφανιστεί ποσοστό ολοκλήρωσης 100%. Αλλάξτε την προσωπική σας ηλεκτρονική διεύθυνση και ορίστε ποιες προσωπικές σας πληροφορίες θέλετε να εμφανίζονται δημόσια.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τις ενότητες "Δημιουργία λογαριασμού" και "Επεξεργασία προφίλ" για να βοηθηθείτε στα βήματα.

5. Εύρεση φίλων, ομάδων, εταιρειών

Οι φίλοι στο LinkedIn παρουσιάζονται ως Connections. Η συγκέντρωση φίλων γίνεται με τη διεύρυνση του δικτύου σας. Το LinkedIn, όπως και τα υπόλοιπα δίκτυα, έχει αλγορίθμους που σας προτείνουν άτομα για να συνδεθείτε με βάση κοινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες.

Οι χρήστες που θα βρείτε έχουν ένα βαθμό δίπλα τους. Άτομο που ήδη έχετε συνδεθεί είναι πρώτου βαθμού «1st degree». Άτομα που δεν έχετε βρει αλλά είναι γνωστοί των γνωστών σας έχουν δεύτερο βαθμό «2nd degree» και αντίστοιχα πηγαίνει μέχρι τρίτου βαθμού «3rd degree».

Για να συνδεθείτε με τους γνωστούς σας ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω:

Για να βρείτε περισσότερες συνδέσεις επισκέπτεστε την καρτέλα «My Network», στο πάνω μέρος της σελίδας, και θα μεταβείτε στη σελίδα με τα προτεινόμενα, από το LinkedIn, άτομα. Αν γνωρίζεται κάποια από αυτά και το επιθυμείτε, συνδέεστε μαζί τους.

Με τις επαφές σας μπορείτε να μιλήσετε ιδιωτικά, στέλνοντας προσωπικά μηνύματα, μπορείτε:

  • να κάνετε like σε μία ανάρτησή τους
  • να σχολιάσετε κάτι που έγραψαν
  • να τους πιστοποιήσετε τις γνώσεις τους κάνοντας endorse σε κάποιες δεξιότητες που γνωρίζετε ότι έχουνε αλλά και
  • να τους ακολουθήσετε

Επιλέγοντας να κάνετε follow ένα άτομο σημαίνει ότι οι αναρτήσεις και τα άρθρα του χρήστη εμφανίζονται στην αρχική σας σελίδα χωρίς απαραίτητα να είστε συνδεδεμένοι μεταξύ σας. Όμως ο χρήστης δεν θα μπορεί να δει τα δικά σας άρθρα από τη στιγμή που δεν σας κάνει follow ή δεν γίνεται connection.

Εκτός από τα Connections (συνδέσεις), υπάρχουν τα Groups (ομάδες) τα οποία είναι χώροι όπου επαγγελματίες κοινοποιούν υλικό, ζητούν συμβουλές, αναζητούν ή αναρτούν θέσεις εργασίας και δικτυώνονται με άλλους χρήστες. Αφορούν κυρίως εταιρίες, οργανισμούς, ιδρύματα και κοινότητες.

Διαφέρουν από τα λεγόμενα Companies (εταιρείες), οι οποίες είναι εταιρείες που παρουσιάζουν τον εαυτό τους στο Διαδίκτυο και στις οποίες υπάρχουν ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους και για την ίδια την εταιρεία. Για παράδειγμα το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να δημιουργήσει μία “Company page” για την προβολή και περιγραφή του ίδιου του ιδρύματος ενώ οι «Εργαζόμενοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου» θα αποτελούσαν ένα “Group”.


Δραστηριότητα 
Συνδεθείτε στο λογαριασμό που έχετε δημιουργήσει και αναζητήστε φίλους, εταιρείες, ομάδες με τους οποίους θέλετε να συνδεθείτε.

Διαβάστε προσεκτικά την τρέχουσα ενότητα ώστε να κατανοήσετε και να προχωρήσετε στην εύρεση φίλων, εταιρειών, ομάδων.

6. Ανάρτηση Άρθρων

Η ανάρτηση μηνυμάτων με τη μορφή άρθρων, φωτογραφιών ή ενημερώσεων γίνεται με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιείται στο Twitter και στο Facebook.

Πιο συγκεκριμένα, τα βήματα φαίνονται ακολούθως.


Δραστηριότητα 
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και δοκιμάστε να αναρτήσετε το πρώτο σας άρθρο. Προσπαθήστε επίσης να αναρτήσετε μία φωτογραφία και να τη δημοσιεύσετε γράφοντας μία σύντομη πρόταση για τη φωτογραφία.

Ανατρέξτε στα βήματα της ενότητας "Ανάρτηση άρθρων" για να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία.