Twitter

Ιστότοπος: Πλατφόρμα Διαδικτυακών Μαθημάτων LEARN του ΕΑΠ
Μάθημα: Συνεργασία και διεπίδραση μέσω ΤΠΕ
Βιβλίο: Twitter
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Thursday, 25 April 2024, 3:43 AM

1. Εισαγωγή

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το αποτελεί μία πλατφόρμα για την ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών. Είναι ο τρόπος όπου μέσα σε 140 χαρακτήρες γίνεται ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο ανά πάσα στιγμή και αφορά σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από πολιτική μέχρι διασημότητες. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει τι γράφει ένας χρήστης εκτός κι αν το προφίλ του είναι ιδιωτικό. Τα άτομα λειτουργούν «ακολουθώντας» το ένα το άλλο προκειμένου να συζητούν μεταξύ τους και να διατηρούν τις αναρτήσεις τους.

Πριν παρουσιαστεί ο τρόπος σύνδεσης και χρήσης του , είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν βασικοί όροι για την καλύτερη κατανόηση και την αποδοτικότερη κατανόηση του συγκεκριμένου μέσου. Οι όροι αναφέρονται στα αγγλικά και σε κάποιους στην παρένθεση υπάρχουν οι συντομογραφίες τους.

Tweet: Όλα αρχίζουν με ένα tweet, ένα σύντομο μήνυμα των 140 χαρακτήρων.

Retweet (RT): Η δυνατότητα της δημοσίευσης ξανά μίας είδησης που έχει δημοσιεύσει κάποιο άλλο άτομο.

 

Follow: Οι χρήστες ακολουθούν ο ένας τον άλλον προκειμένου να μπορούν να δουν όλες τις αναρτήσεις τους και τα tweets τους. Δεν υπάρχει η έννοια του φίλου όπως στα άλλα κοινωνικά δίκτυα αλλά του follower. Επίσης δεν χρειάζεται η αποδοχή κάποιας αίτησης για να μπορείς ένας χρήστης να ακολουθήσει έναν άλλον.

Hashtag (#): Πρόκειται για μία λέξη ή φράση της οποίας προηγείται το σύμβολο #. Πατώντας πάνω σε μία τέτοια λέξη, εμφανίζονται όλα τα υπόλοιπα Tweets που έχουν την ίδια λέξη-κλειδί ή το ίδιο θέμα.

Mention (@): Ένας τρόπος για να αναφερθεί ένας χρήστης σε tweet ενός άλλου ατόμου. Οι χρήστες ειδοποιούνται όταν το όνομά τους γράφεται στο tweet όχι σαν “user” αλλά ως “@user”. Με αυτή τη μέθοδο διεξάγονται συζητήσεις σε δημόσιο επίπεδο.

Direct Message (DM): Ιδιωτικά μηνύματα που στέλνονται από ένα λογαριασμό σε άλλον ή σε άλλους πραγματοποιώντας ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ δύο μελών ή μεγαλύτερων ομάδων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το διαδικτυακό γλωσσάρι που έχουν φτιάξει οι διαχειριστές του , προκειμένου να ενημερωθείτε και να εξοικειωθείτε με την πλήρη λίστα των λέξεων-κλειδιών του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου.

 

2. Δημιουργία λογαριασμού

Για να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό και να συνδεθείτε στο ακολουθήστε τα βήματα που φαίνονται στο παρακάτω βίντεο. 

Δραστηριότητα 
Συνδεθείτε στο twitter και δημιουργήστε τον προσωπικό σας λογαριασμό.

Ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στο βιντεο που προηγήθηκε

3. Επεξεργασία προφίλ

Δραστηριότητα 
Συνδεθείτε στο λογαριασμό που μόλις φτιάξατε στο Twitter και προσθέστε τα προσωπικά σας στοιχεία επεξεργαζόμενοι το προφίλ σας.

Ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται στο βιντεο που προηγήθηκε

4. Εύρεση ακολούθων

Αφού επεξεργαστήκατε το προφίλ σας, είστε έτοιμοι να βρείτε τα άτομα που θέλετε να ακολουθείτε και να σας ακολουθούν και να βλέπετε της αναρτήσεις τους.

Στη αρχική σας σελίδα θα δείτε την ακόλουθη εικόνα. Πατήστε στο κάθε πλαίσιο για να δείτε τι αντιπροσωπεύουν.

Επιλέγοντας το «Βρες ανθρώπους για να ακολουθήσεις», μεταβαίνετε σε μία σελίδα, παρόμοια με την παρακάτω εικόνα:

Εάν στους προτεινόμενους βρείτε κάποιον που σας ενδιαφέρει να τον ακολουθήσετε, τότε πατήστε στο «Ακολουθήστε» και μπορείτε πλέον, να βλέπετε τα μηνύματά τους στο λογαριασμό σας. Από την άλλη πλευρά, για να βλέπουν κι εκείνοι τα δικά σας στο δικό τους λογαριασμό θα πρέπει κι εκεί να σας ακολουθήσουν, εάν το επιθυμούν. Αυτή είναι μία βασικά διαφορά με τα υπόλοιπα δίκτυα. Δεν αποδέχεται κάποιος την αίτησή σας για να είστε από κοινού φίλοι. Γίνεστε φίλος του άπαξ και τον ακολουθήσετε αλλά για να γίνει κι αυτός δικός σας πρέπει να το επιλέξει.

Εάν τώρα θέλετε να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο άτομο και δεν το βλέπετε στη λίστα, μεταβείτε στην μπάρα που γράφει «Αναζήτηση στο Twitter» και γράψτε το όνομά του, όπως φαίνεται παρακάτω.

Παρατηρείτε ότι η αναζήτηση μπορεί να γίνει σε δύο σημεία και συνήθως, μετά τους πρώτους φίλους, χρησιμοποιείται μόνο η επιλογή που βρίσκεται πάνω δεξιά. Πατώντας «Αναζήτηση» οδηγείστε στην οθόνη της επόμενης εικόνας όπου δεν εμφανίζονται μόνο άτομα αλλά οι κορυφαίες επιλογές που έχουν μέσα το όνομα χρήστη που γράψατε. Μπορεί να είναι φωτογραφίες ή tweets ή βίντεο. Για να εμφανιστούν, λοιπόν, μόνο τα άτομα επιλέγετε από τις καρτέλες που υπάρχουν στην κορυφή, την καρτέλα «Άτομα» όπως δείχνει και το αντίστοιχο βέλος.

Να σημειωθεί εδώ ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αναζητήσετε οτιδήποτε θέλετε στο Twitter. Αν θέλετε ένα βίντεο ενός χρήστη για παράδειγμα, γράφετε μία σχετική λέξη στην Αναζήτηση και στην οθόνη που εμφανίζεται επιλέγετε την καρτέλα «Βίντεο» για να περιοριστούν τα αποτελέσματα στα βίντεο με το συγκεκριμένο όρο.

Αφού βρείτε το άτομο που θέλετε μπορείτε να εκτελέσετε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Να το ακολουθήσετε
  • Να κάνετε άρση της ακολούθησης αν δεν θέλετε να συνδέεστε
  • Να του στείλετε προσωπικό μήνυμα
  • Να το προσθέσετε ή να τον αφαιρέσετε από ομάδα ατόμων
  • Να το αποκλείσετε από τις επαφές σας που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να σας ακολουθήσει ή να σας στείλει προσωπικό μήνυμα ή να βλέπετε ο ένας τις ανακοινώσεις του άλλου
  • Να κάνετε σίγαση του ατόμου που σημαίνει ότι θα συνεχίσετε να είστε ακόλουθοι μεταξύ σας αλλά δεν θα εμφανίζονται οποιαδήποτε tweets του συγκεκριμένου ατόμου, ακόμα κι αν αναφέρονται σε εσάς μέσω του «@όνομα_σας» στο χρονολόγιο της αρχικής σας σελίδας. Ωστόσο ο ίδιος θα μπορεί να βλέπει κανονικά τα δικά σας tweets και να σας στέλνει άμεσα μηνύματα (direct message) χωρίς να έχει καταλάβει ότι βρίσκεται σε σίγαση από την πλευρά σας. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρέσετε τη σίγαση
  • Να τον αναφέρετε σε περίπτωση που κρίνετε ότι είναι επικίνδυνος ή σας ενοχλεί επίμονα για κάποιο λόγο
  • Να αποκλείσετε να εμφανίζονται στο χρονολόγιο σας retweets του συγκεκριμένου χρήστη.

5. Δημιουργία μηνυμάτων

Τα είδη μηνυμάτων που μπορείτε να δημιουργήσετε στο Twitter χωρίζονται σε 5 κατηγορίες και παρουσιάζονται εν συντομία στις επόμενες υποενότητες.

5.1. Tweet

Η πιο απλή μορφή μηνύματος είναι το κανονικό tweet, ή τιτίβισμα στα ελληνικά.

Πρόκειται για μία απλή δήλωση 140 χαρακτήρων χωρίς τη χρήση # ή @ και χρησιμοποιείται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω για να κοινοποιηθεί μία είδηση, μία δήλωση κατάστασης ή συναισθήματος και γενικά για να ενημερώσει ο χρήστης τους ακόλουθούς του.

Για να δημιουργήσετε ένα tweet επιλέγετε ένα από τα δύο πεδία που φαίνονται στην ακόλουθη εικόνα, γράφετε τη δήλωση που επιθυμείτε και πατάτε tweet.

Το tweet σας φαίνεται πλέον στην αρχική σας σελίδα και στις αρχικές σελίδες των φίλων σας που σας ακολουθούν.

5.2. Reply

Σε περίπτωση που θέλετε να απαντήσετε απευθείας στο tweet ενός φίλου σας δημόσια:

5.3. Direct Message

Για να στείλετε ένα άμεσο μήνυμα προσωπικά σε έναν ακόλουθό σας (140 χαρακτήρες), ο οποίος πρέπει να σας ακολουθεί κι αυτός για να το λάβει κάντε τα εξής βήματα:

5.4. Retweet

Με το retweet σας δίνεται η δυνατότητα να αναδημοσιεύσετε στην αρχική σας σελίδα ένα tweet που έχει κάνει κάποιος που ακολουθείτε και θέλετε να το δούνε και οι δικοί σας ακόλουθοι.

6. Δραστηριότητα

Δραστηριότητα 
Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο twitter και περιηγηθείτε στην αρχική σας σελίδα. Δείτε τους προτεινόμενους, από το twitter, ακόλουθους και βρείτε κάποιον φίλο ή/και συνάδελφό σας, ο οποίος, γνωρίζετε, ότι έχει λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο. Αφού τον ακολουθήσετε, γράψτε το πρώτο σας tweet. Δοκιμάστε επίσης να του στείλετε προσωπικό μήνυμα, να απαντήσετε απευθείας σε ένα δικό του τιτίβισμα αλλά και να κάνετε μία είδησή του retweet.

Στις ενότητες "Εύρεση ακολούθων", "Επεξεργασία προφίλ" και "Δημιουργία μηνυμάτων" μπορείτε να δείτε τα βήματα για την πραγματοποίηση των ζητούμενων.